Cikkek

Rólunk írták

"Csernyik Pince. Alig ismert név, de nem lesz ez sokáig így. Csernyik Istvántól nem ittam még rossz bort, sőt, és ez a nemmindegy, borbaráti köröm sem."
Alföldi Merlot, A Művelt Alkoholista, 2016 január

"Csernyik István, aki a szélárnyékban best buy-bajnokká gyúrta magát. És már szálkásít."
Alföldi Merlot, A Művelt Alkoholista, 2017 április


Interjúk


Olaszrizling elegáns stílusban

Interjú Csernyik Istvánnal 1. rész
"A szüleim és a nagyszüleim életében is mindig jelen volt a bor. A nagyapám a szőlőn túl állattartással foglalkozott, és szántója is volt. Édesapám már mellékállásban művelte a szőlőt, és igyekezett annyit feldolgozni belőle, amennyit az akkori rendszer engedett, így én gyakorlatilag belenőttem ebbe a világba, és idővel meg is szerettem."
Vinoport, 2015. február 20.

Kényszerpályáról indult a rozé

Interjú Csernyik Istvánnal 2. rész
"A jövőbeli célom, hogy szép nyugodt tempóban sikerüljön növelni a boraink minőségét, és ezáltal a pince hírnevét. Szeretnénk a legjobbak közé kerülni, és tartósan ott is maradni, és többek közt ezzel segíteni a Mátrai borvidék elismertségének, jó hírének emelkedését."
Vinoport, 2015. február 21.

Cikkek borainkról


A nagy Cabernet sauvignon teszt
Cabernet sauvignon 2018
"A Csernyik Pince 2018-as évjáratú cabernet sauvignon bora az arányosság mintapéldánya. Üde, gyümölcsös, ropogós savú, ugyanakkor gazdag és összetett. A fekete ribizlis, kökényes, kávés világ kifejezetten kedvessé teszi, innánk reggelig."
Borsmenta, 2022 március 17.
Ezek a legjobb magyar fehér cuvée-k
Nyitány cuvée 2014
A Flavor "Nagy fehér cuvée" tesztjén a 2014-es Nyitány a negyedik helyen végzett, a közönség-díjas borok között pedig a még előkelőbb második helyen! "A nagy tanulság, hogy nem a prémium borok voltak a legjobbak. Az eredmény azt jelenti, hogy a nagy nevek mögött felnőtt egy technológiailag kiemelkedő új generáció, mely a jövő minőségét képviseli" - nyilatkozta az egyik zsűritag.
Flavor.hu, 2017 szeptember 29.
Olaszrizling 2016
"Halványzöld szín; nagyon üde, szinte már illatos, virágos, őszibarackos jegyek, mögötte kis mineralitás. Laza szerkezetű, szép egyensúlyban lévő, lendületes tétel. Könnyed, jó italú és pontosan elkészített, finom bor, ízében is főleg barackos jegyekkel."
VinCE magazin, 2018 március 8.
Turán 2015
"Gyönyörű bíborszínű bor izgalmas illattal, tele piros és fekete bogyós gyümölcsökkel, fűszeres, ibolyás jegyekkel. Ízben is különleges, parfümös, rózsás, fűszeres, de a gyümölcsös ízek is koncentráltan vannak jelen. Fiatal bor, egy év múlva még szebb lesz!"
VinCE magazin, 2017 augusztus 3.
"Egyedülállóan eredeti. Miért? Mert jó, mert magyar és különleges. Gyümölcsbomba - igaz, vörösbortól szokatlan módon legalább felerészben szőlő- és virágvonalon, a többi cigánymeggy és szilva. Intenzív, szaftos, ízes, vidám. Ficánkol. Nem tudom, mennyire nehéz a fajtára gyakran jellemző masszív tannint megszelídíteni, de ebben a borban simogat, szinte bársonyos. A legerősebb benyomás mégis az üdítő elevensége, a sav valahogy az érett gyümölcsökét idézi. Nem komplex, nincs benne semmilyen nagyboros allűr, és fogalmam sincs, hogy érlelhető-e. De van karaktere, technológiailag hibátlan, és itatja magát."
A Művelt Alkoholista, 2017 április 25.
Nyitány rozé 2016
"Világos narancsos bíborszín; tiszta, közepesen intenzív, tutti-fruttis illat, friss és üde sok-sok gyümölccsel. Ízében is tiszta, harmonikus, jó beltartalmú és jó arányokkal bíró bor pici szénsavval, málnás, ribizlis ízekkel. Csábítóan finom."
VinCE Magazin, 2017. április 6.
Nyitány fehér cuvée 2014
"Érett illat. Telt ízek, nagy test. Enyhe édesség a végén. Gyönyörű bor, komplex és széles."
Flavor.hu, 2017. szeptember 29.
"Közepes intenzitású sárga szín. Illata fás, vaníliás, körtére és érett almára emlékeztető. Ízben a fásság határozottan érezhető, egy kicsit elvesz a gyümölcsösségéből. Savai frissek, ami jól áll a bornak. Közepes intenzitás és jó hosszúság jellemzi."
VinCE Magazin, 2016. október 26.
Liebling Cabernet sauvignon 2013
"Mokány, karakteres, van sava/borsa. Nagy, tetszetős illat feketeribizlivel és virágokkal, lendületes, zamatos korty, decens tannin."
A Művelt Alkoholista, 2016. január 9.
Turán 2012
"Az illat intenzív és megkapóan izgalmas - málnadzsemes, narancsvirágos, kakaós. Kóstolva könnyed, friss, alapvetően gyümölcsös, cseresznyés savakkal és egy egzotikus, rózsavizes ízárnyalattal. A tannin bársonyos és súlyos, de egyáltalán nem szárít. Az egyediségen túl feltűnő volt, hogy mennyire magabiztos, jól elkészített, tiszta ízű és illatú bor."
A Művelt Alkoholista, 2014. január 6.