Kiváló termőhelyek a Mátrában

Gereg, Bérc, Kútgödör, Gömöri, Papjuss, Szárazvölgy

Célunk az egészséges, szépen érett szőlő

A szőlőművelés során célunk, hogy jó kondícióban lévő, kis terhelésű tőkéket alakítsunk ki, legfeljebb tíz hajtással, többszöri hajtás- és fürtválogatás után tőkénként 1-2 kilogramm termést meghagyva. A kékszőlőknél és a fahordós érlelésre szánt fehérboroknál hajtásonként 1 fürtöt hagyunk meg, így segítve a tőkénkénti 1 kg körüli termés tökéletes beérését.

Az élővilágot kímélő módon műveljük a szőlőinket

Többnyire csak kontakt szereket használunk (kén, réz, stb), felszívódó gombaölő szereket csak nagy lisztharmat veszély esetén alkalmazunk. Minél több tapasztalatot gyűjtve a későbbiekben szeretnénk bio gazdálkodást folytatni.


Kútgödör (1,5 ha)

Gyöngyöstarján határának síkvidéki területén, 170-180 méteres tengerszint feletti magasságon található meg ez a dűlő. Nevét a falu ivóvíz ellátását szolgáló kútról kapta, amely itt található. Ezen a részen 1,5 hektár szőlőnk van 1500 m2 Turán, 3000 m2 Szürkebarát, 4500 m2 Kékfrankos, és 6000 m2 Cabernet sauvignon. A másfél hektáros területen belül háromféle talajtípus található meg. A terület alsó harmadában a Mátrai borvidéken mindenhol megtalálható barna erdőtalaj a meghatározó, itt a Turán és a Kékfrankos található. A középső harmad sokkal "zsírosabb", szinte fekete csernozjom talaj, nagyon jó tápanyag és víz szolgáltató képességgel, erre a területrészre került a Cabernet sauvignon. A terület felső harmada szürke árnyalatú erdőtalaj, mely sokkal kötöttebb, kevésbé repedezik, ennek köszönhetően jó víz szolgáltató képességű, itt található a Szürkebarát.

Gömöri (1 ha)

Gyöngyöstarján Fajzat nevű határrészén található. Maga a dűlő mindössze 7 hektár, nevét a terület korábbi tulajdonosáról kapta. A terület Gyöngyöstarján és a Mátra hegyei között elterülő hűvösebb fennsík, amely forró években segít a savak megőrzésében. A dűlő jó adottságaihoz nagymértékben hozzájárul a terület biodiverzitása, itt viszonylag kis területen belül megtalálható szőlőültetvény, gyümölcsös, erdő és legelő. Valószínűleg ebből a sokszínűségből adódik, hogy itt minimális a lisztharmat, a peronoszpóra és a szőlőmoly károsítása. Fél hektár 2004-es telepítésű Szürkebarát, és fél hektár 2016-ös telepítésű Olaszrizling ültetvényünk található ebben a dűlőben.

Gereg (1/3 ha)

A Gyöngyöspata határában lévő dél-délnyugat felé nyitott dűlő legfölső részén található.

Jelenleg 3.000 m2-nyi területen 2013-ban telepített Merlot tőkék kapaszkodnak a vörös agyagos andezit kavicsokban és málladékban gazdag talajba.

Bérc (1/3 ha)

Gyöngyöstarján keleti határában található, egy délnyugat felé nyitott domboldal felső harmadát nevezi a köznyelv Bércnek. A dűlő hivatalos neve Paskom.
Ezen a területen 2.000 m2 Zenitet, 1.000 m2 Sárgamuskotályt és 1500 m2 Ottonel muskotályt művelünk, mely fajták részben vagy egészben a Bérc fantázianevű borunk alapanyagát adják.

Papjuss (1 ha)

A Bérctől délre található a Papjuss dűlő, melynek fennsíki részén művelünk Olaszrizlinget, Hárslevelűt és Cabernet sauvignont egy hektár összterületen. A beszédes dűlőnév eredete könnyen visszafejthető, az itt termett szőlő a papok jussa volt, talán már az egyházi tized idején is.

A dűlő majdnem sík terület, enyhe 1-2%-os lejtéssel.

Szárazvölgy (1 ha)

Innen pár száz méterre található meg az általunk Középső Keresztnek nevezett terület, melynek hivatalos neve Szárazvölgy dűlő. A terület talaja gazdag barna erdőtalaj, a mélyebb rétegekben magas agyagtartalommal, helyenként andezit kavicsokban gazdag foltokkal. Itt fél hektár fiatal, és fél hektár idős Kékfrankos ültetvényünk található.